Odyssee

Odysseus was een griekse held van het eiland Ithaka. Op een dag voer hij mee naar het slagveld van de Trojaanse oorlog. Hier deed hij een uitspraak waar de goden niet blij mee waren. Odysseus zei namelijk dat mensen ook zonder goden konden leven, maar hierbij haalde hij de toorn van Poseidon op zich.

Nadat Odysseus langs de eilanden van de Kikonen en de Lotuseters is gevaren komt hij aan op Sicilië. Dit eiland werd in deze tijd bewoond door cyclopen (reuzen met maar een oog). De mannen gaan nietsvermoedend een grot in daar zien ze allemaal kazen en melk staan ze wachten tot de herder thuis komt. Maar in plaats van een mens verschijnt er een cycloop. Deze schuift een rots voor de deur zodat de schapen (net als Odysseus en zijn mannen van) er niet meer uit kunnen. Odysseus schenkt hem de wijn die ze bij de Kikonen hadden buitgemaakt. De cycloop genaamd Polyphemos eet de manschappen van Odysseus op en als geschenk terug belooft hij Odysseus als laatst op te eten, uiteindelijk verzint hij een list met een lange houten staaf maken ze de cycloop blind daarna verstoppen ze zich onder de schapen en komen zo de grot uit. Snel gaan ze naar hun schip en varen ze weg. Hierbij vergeten ze om een van de mannen mee te nemen maar deze wordt nog opgehaalt door Aeneïs. De cycloop vraagt aan zijn vader Poseidon of deze Odysseus tocht nog moeilijker wil maken.

Nadat ze van het eiland weg zijn komen ze bij een eiland aan deze wordt bewoond door Aiolus, de god van de winden deze geeft odysseus een zak mee waar drie van de vier winden in zitten, de wind die de zak niet bevat is de westenwind. Odysseus mag de zak pas openmaken als hij veilig op het eiland staat anders zal het nog langer duren voor hij Penelope terug ziet. Odysseus zegt niet tegen zijn mannen wat er in de zak zit. Zijn manen denken dat het juwelen en goud bevat en dat Odysseus datvoor zichzelf wil houden. Vlak voor het eiland valt Odysseus in slaap en een van zijn mannen maakt de zak open en meteen barst er een hevige storm los. Het schip van Odysseus drijft weg en het zal weer een poos duren totdat Odusseus Penelope weer terug zal zien.